Dorte Toft tog frygten i hånden og udlevede sin iværksætterdrøm  

I 2023 satsede Dorte hele butikken og sprang ud som selvstændig psykoterapeut på fuld tid. Men vejen derhen har ikke været let. Det har krævet et grundigt forarbejde, både fagligt og personligt.  

På enden af en lukket villavej i Stubbæk bor Dorte Toft sammen med sin mand. Her har hun lavet et af husets værelser om til et intimt, varmt og trygt rum, hvor hun med psykoterapi især hjælper kvinder, der udadtil har det hele. Hus, mand, børn, karriere, succes – og alligevel er de ikke glade. Indeni kæmper de en kamp, hvor hver dag kan føles som en kamp at komme igennem.

– Jeg arbejder oftest med kvinder, der ønsker at genfinde glæde, ro og overskud. Mange af dem bærer, uden at de selv ved det, på usynlige traumer fra barndommen, som bl.a. viser sig ved et lavt selvværd, ved at overpræstere, ved at please, være dygtig, sød, overansvarlig, perfektionistisk, og ved at de frygter, hvad andre tænker om dem og meget mere, siger Dorte Toft, der blandt andet har mange veluddannede, eksperter, selvstændige og ledere i stolen overfor sig.

Dorte har selv båret på et usynligt traume, som hun har måttet slås med igennem hele hendes liv, men heldigvis også bekæmpet. Og det er en af grundene til, at hun valgte at uddanne sig som psykoterapeut og senere blive selvstændig. For nu har hun mulighed for at hjælpe andre, med at få det godt igen.

– Igennem mange år troede jeg ”bare”, at jeg havde stress. Men der var noget andet i spil. Jeg havde forsøgt mig med et hav af metoder men uden varig effekt. Symptomerne kom altid tilbage. Derfor ved jeg, at der er rigtig mange mennesker, der (lige som mig engang), ikke får den rette hjælp, og det ønsker jeg at lave om på.

 

Fik de grundlæggende ting på plads på Entreprenerdy-forløb

Det er første gang, at Dorte starter sin egen virksomhed. Derfor var et grundigt forarbejde en forudsætning for, at hun kunne gøre psykoterapi til sin levevej. Internettet var ifølge Dorte hendes ven, netværket blev brugt i stor stil, og så søgte hun hjælp hos Business Aabenraa.

– I Business Aabenraa snakkede jeg med Michael Dinesen, som hjalp mig med at få overblik over, hvor og hvordan jeg skulle starte. Og så tilbød han mig at komme med på et Entreprenerdy-forløb, og det var her, jeg fik de grundlæggende ting på plads, fortæller Dorte Toft og uddyber:

– Jeg fik min forretningsplan på plads, jeg fandt ud af, hvem min ideelle kunde var, jeg fik kigget nærmere på, hvordan mine produkter skulle sammensættes. Og så fik jeg undersøgt, om der reelt var en interesse fra markedet, eller om det bare var en idé, jeg havde. Og så fik jeg overblik over, hvad det koster – hvad er udgifterne pr. måned ift. mine produkter, og hvad er den forventede indtægt.

Udover sparringen og Entreprenerdy-forløbet har Dorte også flere gange gjort brug af Business Aabenraas månedlige Iværksætterrådgivning, hvor hun fik professionel hjælp til at løse sine udfordringer.

– Jeg har talt med en revisor, hvor jeg bl.a. fik praktisk hjælp og svar på, hvordan jeg indberetter min årsopgørelse til Skat. Og så har jeg rådført mig hos en markedsføringsspecialist omkring mit logo og farvevalg, siger Dorte.

Disse tilbud har Dorte Toft benyttet sig af i og igennem Business Aabenraa

 

1:1 sparring

Deltagelse i Entreprenerdy-forløb

Iværksætterrådgivning

Værktøjskurser om digital markedsføring

Personlig udfordring var tæt på at slukke iværksætterdrømmen

Med de grundlæggende ting på plads, var Dorte klar til at tage springet og blive selvstændig. Men pludselig dukkede gamle spøgelser frem.

– Det der med at stille sig nøgen og sårbar frem, og fortælle om, hvordan jeg har haft det engang var ikke let. Derudover er det lidt vanskeligt, at jeg som helt ny på området, kommer til at stille mig lidt usikkert frem, og ikke som den dygtige ekspert, jeg var engang. Og det var nok til at jeg i en periode synes, det var svært at komme ordentligt i gang, siger Dorte.

 

Heldigvis tog Dorte sin egen medicin, tog på en rejse ind i sig selv og overvandt sin frygt.

– Det at være iværksætter har for mig været som at gå ud på tynd is på en sø. Jeg ved ikke om isen vil holde. Og jeg ved ikke, om det bliver farligt. Og når noget bliver farligt, så slår alle mine gamle overlevelsesstrategier helt ubevidst til igen. Men igen måtte jeg tage frygten i hånden og erindre mig om, at noget føltes farligt engang, men det er det ikke længere, fortæller Dorte.

Ringlight, reels og digitale konsultationer: Dorte er ikke bange for at prøve noget nyt

Efter at være startet op som selvstændig på fuld tid sidste år, går det godt for enkeltmandsvirksomheden i Stubbæk.

– Der kommer nye til, og mange siger, at de har fået mig anbefalet. Det er for mig er et tegn på, at det går den helt rigtige vej. Jeg har ikke den omsætning, jeg godt kunne tænke mig endnu, men jeg ved også, at indenfor den her branche, der tager det lang tid at løbe en virksomhed i gang, da det handler om tillid, troværdighed, tryghed og omtale, siger Dorte.

 

Dorte Toft eksperimenter løbende med de sociale mediers mange muligheder, som er en af virksomhedens primære markedsføringskanaler.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Selvom det går den rigtige vej, er Dorte ikke bange for at kaste sig ud i nye ting, der kan udvikle hendes forretning. På de sociale medier eksperimenterer hun hele tiden med nye metoder for at nå ud til flere følgere, og så er hun begyndt at tilbyde digitale konsultationer for de klienter, der ønsker det og synes, det kan virke intimiderende at sidde face-to-face.

– Business Aabenraa hjalp mig med at søge om midler igennem Next Step. Og det gjorde, at jeg kunne få professionel rådgivning til at få det helt rigtige set-up, så jeg kan køre mine konsultationer digitalt og hjælpe klienter uanset om de er i København, Århus eller Odense, fortæller Dorte.

Fakta

I 2021 oprettede Dorte sin virksomheds CVR-nummer, og i 2023 gjorde hun sin virksomhed Psykoterapeut Dorte Toft til sin levevej.

Dorte benytter psykoterapi til at behandle og forebygge tilstande som mistrivsel, belastningsreaktioner, stress, angst, udmattethed, frygt, tristhed mv. og kontaktes oftest af kvinder i alderen 30-60.

Dorte har arbejdet mange år i sundhedsvæsenet og har løbende videreuddannet sig. Dorte Toft er oprindeligt uddannet lægesekretær men har avanceret løbende igennem årene. Hun har bl.a. arbejdet som administrativ leder, sagsbehandler, ledelsessupporter, manager og senere som socialpædagog, familiebehandler, psykoterapeut og stressbehandler.

Læs mere om Psykoterapeut Dorte Toft