Møllvang Gaard leverede råvarer til en gruppe kokkeelever fra EUC Syd Gastro, da de skulle udvikle nye opskrifter under deres hovedforløb. Økologisk havtorn blev dermed udgangspunktet i elevernes arbejde.

Kokkeelever gik professionelt til værks
Dorte Møllvang Snabe fra Møllvang Gaard var både overrasket over elevernes resultater, men også deres professionelle tilgang til et samarbejde mellem producent og kokkeelever, da hun blev inviteret til prøvesmagning ved hovedforløbets afslutning.

”Det var sjovt at være med. Vi var egentlig forbavset over, hvor flot et stykke arbejde kokkeeleverne har lavet. Det havde vi ikke forventet – det var flot. Vi fik smagt deres produkter – det havde vi heller ikke forventet. Vi troede egentlig bare, at vi skulle høre lidt om det. Det var nogle professionelle unge mennesker, der havde lavet nogle gode ting. De havde lavet både honning og is. De havde formået at lave tre forskellige is, som var vidt forskellige i smagen”, fortæller Dorte Møllvang Snabe.

Havtorn var en spændende udfordring
Hvorvidt de kommende kokke kunne arbejde med det lille, orange bær var Dorte Møllvang Snabe dog i tvivl om. Det viste sig dog hurtigt, at kokkeleverne var yderst tilfredse med opgaven.

”De synes, at det var spændende. Det var noget andet og her skulle de til at tænke lidt. For hvad stiller man nu lige op med de her bær? Det var en fornøjelser, at arbejde med de her gutter”, fortæller Dorte Møllvang Snabe og fortsætter: ”det var helt op til dem, hvad de ville lave. De kunne bare bøvle på. Det skulle heller ikke være sådan, at vi skulle fortælle dem alle mulige ting. For så kan det måske gøre, at de ikke kan se, hvad der ellers er af muligheder. Det kan være at de arbejder i nogle baner, som vi slet ikke har tænkt i.”

Honningen skal i gårdbutikken
Dorte Møllvang Snabe er meget tilfreds med samarbejdet og indgår gerne et samarbejde med kokkeelever i fremtiden. Samarbejdet med eleverne gav indblik og viden om kokkes brug og behandling af fødevarer, som Dorte Møllvang Snabe kan arbejde videre med. Derudover kan elevernes opskrifter bruges i fremtiden.

”Vi har absolut fået noget ud af samarbejdet. Vi har arbejdet videre med honningen. Den vil vi hælde på flaske og stille i vores gårdbutik, som kunderne bare må tage med, for til gengæld at få lidt tilbagemelding på, hvad de synes om smag, konsistens og hvad de synes, den kan bruges til. ”

Mødet mellem potentiel leverandør og kommende kokke
”Det er generelt en god idé. Alle får noget ud af sådan et samarbejde. Kokkeelever får sig også noget af en anden oplevelse. De kunne sagtens få en opgave fra en lærer, som siger, at nu skal de arbejde med et eller andet. På den her måde får de også øjnene op for os nørder, der nørder med havtorn. Der er også lidt mere på spil, når de så skal præsentere det for os. De aner jo ikke, hvad vi er for nogen. ”

Et samarbejde mellem en lokal fødevareproducent som Møllvang Gaard og kokkeeleverne fra EUC Syd Gastro resulterer i mere end bare nye opskrifter. Det skaber relationer og parterne får øjnene op for hinanden. De kommende kokke bliver klogere på en lokal fødevareleverandør og Møllvang Gaard får indblik i andre dele af fødevareindustrien.