I maj måned forventer projektleder hos European Energi, Søren Hartz, at de går i jorden på deres 340 hektar store grund ved Hjolderup. I slutningen af 2021 forventer virksomheden at solenergianlægget vil stå færdigt og dermed vil Aabenraa Kommune tage den nordiske førsteplads for største solcelleanlæg med en produktion af 300.000 MWh strøm svarende til 75.000 husstandes strømforbrug.

 

?Tilmeld dig vores informationsmøde d. 16. februar

 

Kunsten at bygge et solcelleanlæg

Det er ikke småting der skal være på plads, når der bygges så stort et anlæg. Der er mange hensyn at tage, både til berørte borgere, lokalplaner, infrastruktur og markedet for grøn energi. Søren Hartz har efterhånden brugt mange eftermiddage i lokale forsamlingshuse, for at forklare omfanget af European Energys projekter. Nu er tiden kommet til Aabenraa. Business Aabenraa er derfor gået i dialog med Søren Hartz, for at tage pulsen på projektet og få et indblik i de samarbejdsmuligheder, der vil være for de lokale leverandører under byggeprocessen.

”Der er selvfølgelig dele af opgaven, hvor vi har faste leverandører f.eks. på selve solcellepanelerne og de tilhørende stativer. Men vi har mange andre underleverancer som kan forankres lokalt og vi får brug for aftaler om f.eks. vedligehold og om afgræsning med fårehold, så vi er åbne for at bruge lokale leverandører. De må gerne gøre opmærksom på sig selv” siger Søren Hartz.

Lokale leverandører må gerne byde ind

Som eksempler på faggrupper, der kunne have interesse i anlægget nævner Søren Hartz: el-installatører, vej-entreprenører, landmålere og indhegning. ” Det er ikke en udtømmende liste over faggrupper. Virksomhederne må gerne selv tænke med, og byde ind med, hvad de mener, kunne have interesse for os” siger Søren Hartz.

De første opgaver, der bliver taget hånd om i forbindelse med etableringen af solcelleanlægget med tilhørende transformerstation, vil være at få lavet interne veje på området inkl. parkerings- og vendepladser. Så skal området hegnes ind med trådnet og levende beplantning. I byggefasen forventes der at være op til 300 ansatte, men når anlægget er i drift, vil der ikke være mange faste arbejdspladser ved solcelleparken. der vil dog blive etableret et værksted og lager til vedligehold og drift af anlægget, mens andre ydelser købes udefra.

Hvorfor lige Aabenraa?

European Energy har valgt placeringen ved Hjolderup og Kassø af flere årsager. Vi skal faktisk helt tilbage til tiden hvor Aabenraa Kommune startede sin dialog med datacentrene og havde tanker om udnyttelse af overskudsvarme for fire år siden, for at finde det frø, der dengang blev sået. ” Aabenraa Kommune tænker stort energipolitisk, og det fangede vores interesse” siger Søren Hartz.

Læs mere om Aabenraa Kommunes datacenterstrategi

Udover kommunens velvilje til at hjælpe European Energy med at etablere en solcellepark, så er den meget attraktive placering ved Kassø, tæt på en af Energinets bedste transformerstation selvfølgelig prikken over i’et, samt de potentielle steder i kommunen der egner sig godt til at producere grøn strøm i kombination med anden grøn anvendelse.

Er du interesseret i European Energys solenergianlæg, så kan du høre meget mere, når Business Aabenraa sammen med Søren Hartz afholder informationsmøde d. 16. februar. Tilmeld dig her.

Vil du vide mere?

Er du interesseret i solcelleparken kan du tilmelde dig vores informationsmøde d. 16. februar eller kontakte Teddy Nielsen på tn@businessaabenraa.com eller på tlf.: 2651 8072 eller Søren Hartz fra European Energy på sha@europeanenergy.dk